Terapija vida

Terapija vida za otroke in odrasle

Kaj je terapija vida?

Terapija vida je stokovno nadzorovan program vizualnih aktivnosti, prilagojen posamezniku in namenjen korigiranju določenih vidnih problemov in/ali izboljšanju vidnih veščin.

Za razliko od očal in kontaktnih leč, ki nadomestijo težave z vidom, si s terapijo vida prizadevammo "naučiti" naš vidni sistem, pravilnega delovanja.

Terapija vida je kot fizična terapija – telovadba za vidni sistem, pri kateri sodelujejo oči in možganski center, ki je odgovoren za nastanek slike.

S treniranjem celotnega vidnega sistema si terapija vida prizadeva spremeniti refleksno (samodejno) vedenje gledanja in vidnega zaznavanja v trajne rezultate.

Terapija vida lahko vključuje uporabo različnih pripomočkov, kot so: leče, prizme, filtri, vectogrami, tranaglifi, druge naprave, kot so ravnotežne table, metronome. Različni nekomercialni instrumenti lahko prav tako igrajo pomembno vlogo pri prilagojenem programu terapije vida.

Pomembno je omeniti, da terapija vida ni opredeljena s preprostim seznamom orodij in tehnik, temveč je posebno prilagojen program za vsakega posameznika.

Cilj terapije vida?

Na splošno je cilj terapije vida  obravnavati probleme z vidom, ki jih ni mogoče uspešno zdraviti ali popraviti z očali, kontaktnimi lečami in/ali operacijo, ampak pomagati ljudem pri doseganju jasnega in udobnega binokularnega vida.

Številne študije so tudi pokazale, da lahko terapija vida odpravi težave, ki ovirajo učinkovito branje pri šolskih otrocih. Prav tako lahko pomaga zmanjšati obremenjenost oči in druge simptome sindroma računalniškega vida, ki jih doživljajo številni otroci in odrasli.

Kaj je ortoptika? 

Drugo ime, ki je pogosto povezano s terapijo vida, je "ortoptika". Ta izraz, ki dobesedno pomeni "ravnanje oči", sega v leto 1850 in se nanaša na tehnike za treniranje očesnih mišic z namenom kozmetičnega ravnanja oči zaradi strabizma oz. škiljenja

Ortoptika je lahko uspešna in je ena vrsta terapije vida, vendar izraz "ortoptika" ne zajema celotnega spectra terapije vida.

Pri ortoptiki je poudarek na korekciji očesnih mišic in poravnavi oči (vsaj kozmetično), pri terapiji vida pa optimizirati celoten vidni sistem, vključno z očmi in področjem možganskega dela, ki nadzorujejo vid, vidno percepcijo in druge funkcije, povezane z vidom.

Kdo izvaja terpaijo vida?

Terapijo vida lahko izvaja kvalificiran in primerno izobražen optometrist ali oftalmolog.

Kdo je optometrist?

Optometrija je del zdravstvene oskrbe vida. Optometrist je zdravstveni delavec, ki je specializiran za celovito korekcijo vida. 

Po definiciji World Council of Optometry (WCO) je optometrija neodvisna, regulirana in licencirana zdravstvena dejavnost. Optometristi se ukvarjajo s primarno oskrbo oči in vidnega sistema, meritvami vida in predpisom pripomočkov za vid. Poleg tega se ukvarjajo z detekcijo očesnih bolezni in rehabilitacijo anomalnih stanj vidnega sistema.

Optometrist je usposobljen za:

-  korekcijo očesnih napak (kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem…),

-  predpisovanje kontaktnih leč,

-  korekcijo binokularnega vida,

-  prepoznavanje očesnih bolezni (katarakta, glavkom, konjuktivitis…)

-  prepoznavanje najnovejših trendov izdelave in pripasovanja očal, korekcijskih stekel in kontaktnih leč,

-  svetovanje glede uporabe optičnih pripomočkov  

-  izvajanje očesnih vaj (Vision Therapy).

Ne opravlja pa kirurških posegov in ne zdravi očesnih bolezni.

Predstavitev postopkov optometrističnih preventivnih pregledov

 

Mnogokrat se starši niti ne zavedajo otrokovih težav z vidom, saj se otroci redko pritožujejo nad vidom (so nerodni, se spotikajo, berejo in gledajo TV na malo razdaljo, pogosto mižikajo, si mencajo oči, jih pokrivajo, zaslonijo ali zapirajo eno oko). Težave z vidom postanejo izrazitejše v šolskem obdobju, ko so otroci izpostavljeni povečanem obsegu učenja, branja in pisanja. Zaradi slabše zaznave so počasnejši in težje sledijo v šoli, kar se lahko odraža pri nadaljnem izobraževanju.

Težave z vidom lahko opazimo tudi v zrelešem obdobju. Tu je pogosto težava zaradi nekorigirane anisometropije (razlike v dioptriji med obema očesoma več kot 2 dioptriji) v mladosti, dvojni vid, slab stereoskopski (globinski vid), vergenčne težave (težave z združevanjem/razdruževanjem slike) ali starostna slabovidnost zaradi pomanjkanja zmožnosti prilagoditve očesne lečena na različne razdalje.

Postopek pregleda zajema:

 • Določitev vidne ostrine Vsc (Lea symbols, logMar, Snellen chard)
 • Refraktivna napaka (Mohindra retinoscopy, Bruckner test, 2Winn)
 • Gibljivost zrkel - bulbomotorika (H test motilnosti)
 • Punktum proximum convergence (break, recovery)
 • Položaj in refleks zenic (Hirschberg test ) 
 • Cover test (orto, foria, tropia)
 • Premiki očesa (sledenje in preskoki) DEM test, NSUCO, Michingan tracking
 • Akomodacijska širina - MEM retinoscopija (lead/lag)
 • Stereo test stereo (Fly)
 • Barvni test Ishihara (near)
 • Fuzijska rezerva (fliper) 4, 6, 8 BI/BO
 • Vergence (Schober test,  Saladin card)

Po končanem pregledu se oceni dobljene rezultate in po potrebi določi ustrezno terapijo.

o  V primeru napak vidne ostrine ali refrakcijske hibe kot so kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem, presbiopija, se predpiše očala.

o  V primeru drugih deficitov vida, oziroma vidne zaznave kot so vergenčne ali akomodacijske težave, škiljenje, se določi terapijo, ki zajema predpisane vaje – terapija vida za vzpostavitev pravilnega binokularnega vida.

Kako poteka terapija vida?

Po določitvi vidnega deficita se odločimo za ustrezno terapijo. Za vsak deficit oziroma težavo so postopki, pripomočki, tehnika in način izvajanja vaj različni.

Vivid Vision

Revolucionaren način terapije vida, ki ga uvajamo spomladi 2018 in predstavlja  platformo prihodnosti v virtualni resničnosti!!

 

Kaj se z napravo testira?

 

Vivid Vision je računalniška aplikacija z orodji za sledenje in analizo podatkov.

Tovrstna tehnologija omogoča treniranje vida v 3 D tehniki, projeciriana v naravni velikosti brez omejitev monitorja.

Naprava identificira strabizem (neuravnoteženost očesnih mišic), uporablja se za oceno binokularnega vida (uporaba obeh oči za simultano), za korekcijo supresije in  amblijopije (motnost vida na enem ali obeh očesih brez očitne bolezni očesa) in za zdravljenje težav z vergenco (vergence je hkratno gibanje obeh oči v nasprotnih smereh, za ohranitev enojnega binokularnega vida).

Kako naprava deluje?

Naprava deluje na principu dichoptičnega perceptualno gledanja, kjer vsako oko zazna drugo polje (sliko). Testiranje temelji na principu sočasnega zaznavnja slike obeh očes krati, s tem se spodbudi sočasno uporabo obeh.Pri tej metodi so podatki prestavljeni v okolje navidezne resničnosti. Z uporabo računalniškega zaslona ali ročne naprave, skupaj z ujemajočimi aktivnimi ali pasivnimi filtrirnimi očali za uporabnika,  predstavljajo različno sliko vsakemu očesu, ki jo je potrebno združiti.

Tak način vadbe je zelo učinkovit, razgiban in zanimiv za  vsakega uporabnika ne glede na starost. Skozi igro navidezne resničnosti, treniraš svoj vid in se hkrati  zabavaš.

Naprava Vivid Vision je način očesne vadbe prihodnosti.

Prepričajte se sami in nas kontaktirajte.

Za vse informacije in vprašanja smo dosegljivi na tel. št.: 041 793 071