Presenetljivo malo ljudi ve, kako lahko nedolžen (brezplačen) pregled pomaga preprečiti celo slepoto

Bodimo iskreni – najbrž nihče izmed nas (razen redkih posebnežev) ne hodi rad k zdravniku. In na našo srečo nam – če nimamo že znanih bolezenskih ali patoloških očesnih stanj – niti ni treba.

A vendar smo izpostavljeni tveganjem za pojav številnih nevšečnosti na področju zdravja oči – in v tem članku razkrivamo, da lahko nekatere dokazano povzročijo celo slepoto!

Poglejmo si, kako se lahko temu izognemo s pregledom brez čakalnih vrst, izven ordinacije in brez finančnih stroškov, ki nam lahko prinese olajšanje, da je z našimi očmi vse v najlepšem redu ali pot do pravočasnega zdravljenja in zdravih oči.

Strokovnjak, ki zmore več kot le merjenje dioptrije

Že ptički čivkajo, da nam lahko v mnogih optikah pregledajo oči in ja, v nekaterih celo brezplačno.

Ampak to je povečini z namenom odkrivanja očesnih napak kot sta kratkovidnost in daljnovidnost, zaradi katerih se potem odločimo bodisi za korekcijska očala bodisi za kontaktne leče.

A obstaja tudi posebna, napredna veja zdravstva, ki je v svetu poznana… no ja… toliko časa kot Evropa. Kljub svoji uveljavljenosti drugod, pa pri nas še vedno ne dosega prepoznavnosti, kot si jo zasluži.

Gre za optometrijo, ki strokovnjakom optometristom v sklopu izobraževanja omogoča ne le sposobnost merjenja dioptrije, ampak tudi odkrivanje raznih abnormalnosti vida in prepoznavanja morebitnih očesnih bolezni, torej bolezni, ki prizadanejo naše oči, pa tudi naš vidni sistem.

K sreči nam za pot do optometristov ni potrebno niti “čez lužo” niti “čez mejo”. Je pa res, da imamo v Sloveniji le kakšnih 37 šolanih optometristov, takšnih z magisterijem še manj, ampak o tem nekoliko kasneje…

Posvetimo se sedaj specifičnim očesnim boleznim in stanjem, ki jih lahko zgodaj odkrijemo na tovrstnem brezplačnem preventivnem očesnem pregledu – brez potrebe po kakšni zdravniški napotnici.

1. Kratkovidnost, ki lahko vpliva na zdravje mrežnice in vodi do izgube vida

Raziskava objavljena v medicinski reviji ‘Frontiers in Medicine’ je pokazala, da je miopija (torej kratkovidnost – motnja, pri kateri lahko jasno vidimo predmete v bližini, predmete, ki so oddaljeni, pa vidimo zamegljeno) povezana s povečanim tveganjem za razvoj poškodbe mrežnice – miopične makularne degeneracije.

Gre za resen zaplet; stanje, ki lahko vpliva na makulo, osrednji del mrežnice, ki je odgovoren za naš centralni vid, njegovo ostrino in razlikovanje drobnih podrobnosti.

Pri visoki kratkovidnosti se lahko mrežnica in njene podporne strukture raztegnejo in stanjšajo, kar vodi do poškodb, vključno z nastankom novih, nenormalnih krvnih žil.

Te spremembe lahko povečajo tveganje za odstop mrežnice, kar je resno stanje, ki lahko vodi do izgube vida, če se ne zdravi pravočasno.

Ker lahko optometrist miopijo (kratkovidnost) pravočasno odkrije, lahko na ta način omogoči ukrepanje za njeno obvladovanje.

Nevarnostim potencialne slepote pa so še posebej izpostavljeni tudi sladkorni bolniki…

2. Komplikacija pri sladkorni bolezni, kjer je rezultat lahko slepota

Diabetična retinopatija je priznana kot eden od vodilnih vzrokov za slepoto pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

To stanje vpliva na krvne žile v mrežnici in lahko vodi do izgube vida, če ni pravočasno diagnosticirano in zdravljeno.

Zato je redno spremljanje oči pri optometristu ključno za zgodnje odkrivanje in upravljanje te bolezni, kar lahko pomaga preprečiti resnejše posledice.

Slepota se morda (kljub dokazanim študijam) sliši precej drastično in determinantno in morebiti bi kdo pomislil: “Ah, saj meni pa se to ne more zgoditi”.

A žal obstajajo tudi druge nevšečnosti z očmi.

Ena od njih denimo, ni povezana niti z boleznijo niti s poškodbo, temveč z astigmatizmom (očesnimi cilindri, stanjem, kjer je roženica našega očesa nepravilne oblike).

3. Moteča hitra utrudljivost oči kot posledica očesnih cilindrov

Astenopija ali v dobesednem prevodu “šibkost pri gledanju” je očesno stanje, pri katerem se naše oči ob gledanju hitro utrudijo in vključuje nezmožnost daljšega gledanja, običajno na blizu.

Za astenopijo pa so značilni tudi sledeči simptomi:

  • utrujenost in pordelost oči,
  • pojav suhosti in nelagodja oči,
  • zamegljen vid in dvojni vid,
  • bolečine v očeh ali okrog njih ter
  • neprijeten glavobol.

Študija v AVEH (African Vision and Eye Health) je raziskovala povezavo med astigmatizmom (očesnimi cilindri) in simptomi astenopije, kot so glavobol, zamegljen vid in očesna utrujenost.

Ugotovili so, da so ti simptomi pogosti pri ljudeh z nekorigiranim astigmatizmom, torej pri ljudeh, ki še ne nosijo očal, kljub svojemu astigmatizmu, kar kaže na še večji pomen rednih pregledov za odkrivanje in pravilno korekcijo te refrakcijske napake.

Kaj torej lahko storimo, da ohranimo zdravje oči?

Raziskave več kot očitno kažejo, da lahko optometristi z rednimi pregledi vidne ostrine, preverjanjem refrakcije in ocenjevanjem zdravja mrežnice odkrijejo različne očesne bolezni in stanja, ki lahko, če niso obravnavana, vodijo do resnejših težav, vključno z izgubo vida.

Preventivni pregled nam tako lahko pomaga odkriti številne očesne bolezni, poiskati način, kako lajšati simptome in nam v nekaterih primerih celo pomaga preprečiti slepoto…

Kam pa se lahko napotimo na brezplačen optometristični pregled brez čakalne dobe?

Če želite strokovno in brezhibno opravljen pregled, vam priporočamo, da obiščete Optiko Zajec; najstarejšo optiko v Sloveniji z več kot 121 let izkušenj, a s sodobno opremo in izurjenim osebjem.

Tam vas pregleda Maja Lengersdorf Sotlar, optometristka z več kot 21 let izkušenj na področju optometrije in ena izmed zgolj 7 slovenskih optometristov z dokončanim magisterijem iz optometerije.

Poleg merjenja dioptrije in korekcije morebitnih očesnih napak, bo optometristka Maja z vami na kratko spregovorila o vaših preteklih težavah z vidom in o morebitnih obstoječih boleznih, ki lahko vplivajo na vaš vid ter preverila tveganje za razvoj posameznih očesnih bolezni in vas po potrebi napotila k oftalmologu (zdravniku za zdravljenje očesnih bolezni).

Vi se torej samo prijavite na hiter in neboleč pregled – tako malo je potrebno, da lahko odkrijemo nevarne očesne bolezni in ukrepamo, še preden vas dodelijo grozljive posledice…

Ključnega pomena pa je, da se prijavite čimprej – preden nastopi resno stanje.

Za rezervacijo termina v Optiki Zajec izpolnite spodnji obrazec (pregled je brezplačen in nezavezujoč za nakup):

OPTIKA ZAJEC © 2024. Vse pravice pridržane
Izdelek je dodan v košarico