OCT – optična koherentna tomografija

Kaj je OCT?
OCT (optična koherentna tomografija) je najsodobnejša tehnologija za pregled mrežnice in roženice. Preiskave so brez direktnega stika z očesom, posname se tridimenzionalno sliko očesnih struktur. Na slikah se lepo in natančno pokažejo bolezenske spremembe.

Kako deluje OCT?
OCT je kombiniran z visoko resolucijsko klasično kamero za fotografiranje očesnega ozadja. Preiskava traja nekaj minut, širjenje zenic s kapljicami ponavadi ni potrebno.
Preiskava temelji na različni odbojnosti tkiv za koherentno svetlobo. Sloje mrežnice, pigmentnega epitela in žilnice prikaže v prerezu z ločljivostjo le nekaj mikrometrov, kar je skoraj primerljivo histološkemu prerezu tkiva.
Aparat v zelo kratkem času z avtomatsko namestitivijo, avtomatskin fokusom in avtomatskim zajemom OCT in barvne fundus slike napravi serijo 50.000 A Scan/sec. in sestavi tridimenzionalno sliko želenega predela, izračuna debeline posameznih slojev mrežnice in prostornino bolezenskih sprememb. Integrirana je tudi barvna ne-midriatična retinalna kamera.

Kako poteka slikanje z OCT?
Preiskava z OCT je enostavna, hitra, natančna, ponovljiva in prijazna do bolnika. Napravimo jo pri sedečem pacientu, ki je z brado in čelom naslonjen na poseben nastavek, pogled pa ima usmerjen naravnost v fiksacijsko točko. Preizkovalec na zaslonu opazuje sliko očesnega ozadja in označi želeno področje skeniranja. Preiskava traja le nekaj minut in jo izvajamo tudi pri otrocih. Širjenje zenic navadno ni potrebno.
Posnetke hranimo na digitalnih medijih, ki omogočajo natančno primerjavo večkratnih meritev in arhiviranje, kar je zelo pomembno pri spremljanju poteka bolezni in uspešnosti zdravljenja.
Velika prednost slikanja z OCT je tudi v tem, da mrežnico lahko analiziramo tudi, ko optični mediji niso povsem prozorni, denimo pri sivi mreni, motnjah v steklovini ali po operacijah, ko oko napolnimo s silikonom.

Razvoj OCT je poglobil naše znanje o zgradbi mrežnice in patofiziologiji nekaterih bolezenskih stanj. Spremenil je naše razumevanje poteka očesnih bolezni in omogočil boljše spremljanje učinkov zdravljenja. Z OCT lahko prepoznavamo dele mrežnice, ki jih s prostim očesom ne vidimo, in ugotavljamo očesno patologijo, ki je prej nismo poznali.

Za kaj uporabljamo OCT?
S pomočjo optične koherentne tomografije lahko posnamemo tridimenzionalno sliko očesa, na kateri lahko zaznamo tudi najmanjše bolezenske spremembe.
Preiskava nam pomaga predvsem pri odkrivanju sprememb na mrežnici, vidnem živcu in rumeni pegi. Prav tako pa lahko posnamemo tudi sprednje očesne dele.
Z napravo lahko natančno spremljamo:

  • potek bolezni kot sta glavkom
  • obolenje rumene pege
  • stanje ožilja
  • različne degenerativne spremenbe mrežnice