Shades of love

Shades of love, darovanje očal v optiki Zajec

Shades of love – sodelovanje z neprofitno organizacijo

Optika Zajec je pričela sodelovati z neprofitno organizacijo Shades Of Love, ki se ukvarja z zbiranjem sončnih očal za prebivalce živeče v oddaljenih visokogorskih regijah kot so Himalaja in Andsko gorovje.

Tamkajšnje prebivalstvo živi v izjemno oddaljenih regijah na nadmorski višini od 2500 do 6000 metrov in je tako preko celega leta izredno izpostavljeno škodljivim UV-žarkom, saj je na taki nadmorski višini UV filter ozračja za 5 kilometrov krajši kot v “običajnih” razmerah.

Zaradi edinstvenih geoloških in podnebnih razmer je tamkajšnja izpostavljenost soncu izredno nevarna. Do 80% prebivalstva trpi za očesnimi boleznimi kot sta slepota ali očesni rak. Mnogi postanejo žrtve očesnih bolezni že pred dopolnjenim 30 letom.

Ker ljudje zaradi slepote ne morejo več opravljati svojega dela, so tako ogroženi v svojem obstoju.

Znanstveno je dokazano, da življenje na visoki nadmorski višini močno korelira z okvaro vida, vendar je dokazano tudi, da lahko kakovostna sončna očala ublažijo tveganje za bolezni in stopnjo okvare.

Preko projekta Shades Of Love so ljudem v najbolj oddaljenih regijah sveta razdelili sto tisoč sončnih očal, da bi preprečili širjenje očesnih bolezni. V laboratoriju v Nemčiji preverjajo kakovost in zaščito vsakega para sončnih očal, da lahko zagotovijo zaščitni standard UV 300/400. Dostopajo do najbolj oddaljenih regij sveta, da ohranijo sposobnost življenja, zadovoljstvo z življenjem, zdravje in kulturo nekaterih edinstvenih ljudstev.

Organizacija Shades Of Love ima trenutno v teku dva projekta in enega v pripravi:

  • Projekt Himalajsko gorovje
  • Projekt Andsko gorovje
  • V pripravi projekt Arktika

Projekt Himalajsko gorovje

Začetek tega projekta sega v leto 2009.

Med najvišjimi vrhovi planeta ljudje nimajo dostopa do zaščite ali zdravljenja oči. Domačini postajajo vse bolj nezmožni za delo na polju, zato ekonomija preživetja dramatično trpi. Posledično so se edinstvena avtohtona plemena in skupnosti prisiljeni preseliti v doline in mesta. Edinstvene navade, jeziki in kulture izumirajo.

Ljudje, ki jim pomagajo, v povprečju živijo na nadmorski višini med 3.500 in 6.500 metri. Poti  do teh oddaljenih vasi so težko dostopne.

Poleg distribucije sončnih očal izvajajo tudi klinične operacije očesa na terenu. Ne samo da preprečijo, temveč tudi odpravijo problem očesnih bolezni in očesnega raka.

Očala dostavljajo tudi v druga področja kot so Indija, Nepal, Kyrgystan, Afghanistan & Tajikistan in Bhutan.

 

Projekt Andsko gorovje

S tem projektom so začeli leta 2017.

Zaradi prevelike izpostavljenosti škodljivim UV žarkom prihaja do bolezni kot je siva mrena – Cataracta in očesnega raka, kar je začelo voditi do migracij avtohtonih plemen v mesta in doline, saj imajo strah pred življenjem v visokogorjih.

Operativno območje se razteza od perujskega območja Cusco, preko Cordillere Real v Boliviji, čez puščavo Atacama do divjih pokrajin Patagonije.

 

Na teh območjih svetovna zdravstvena organizacija svari pred preživljanjem časa zunaj, ko je UV indeks 12. Večje številoUV indeksa pomeni, da so ljudje izpostavljeni večjim odmerkom UV-sevanja, ki škoduje koži in očem. Leta 2003 je bila izmerjena vrednost celo UV-B 43,3, kar je več kot trikrat več od kritične vrednosti 12 (WHO).

Poleg tega povečevanje luknje v ozonski plasti še dodatno povečuje tveganje za škodljivo UV-sevanje.

Prav zaradi teh zaskrbljujočih okoliščin so južnoameriške Ande postavili za drugo operativno regijo po Himalaji. Sončna očala dostavljajo v Peru, Chile in Bolivijo.

 

Projekt Arktika

Projekt Arktika je še v pripravi.

Za ta projeklt so se odločili ker v arktičnih regijah sveta avtohtoni ljudje trpijo zaradi polarnega pojava – fotokeratitisa.

Fotokeratitis nastane zaradi izgorevanja roženice (čista sprednja površina očesa) z ultravijoličnimi žarki B (UVB). Imenuje se tudi foto keratitis ali snežna slepota.

Običajno se pojavi na močno odsevnih snežnih površinah.

Svež sneg odseva približno 80% UV-sevanja v primerjavi s suho, peščeno plažo (15%) ali morsko gladino (25%). To predstavlja še posebne težave v polarnih predelih in na visokih nadmorskih višinah, saj se z vsakih 300 metri nadmorske višine intenzivnost UV žarkov poveča za štiri odstotke.

Fotokeratitis je zelo razširjena bolezen na otoku Baffin, Grenlandiji ali Aleutskih otokih. V arktičnem krogu je vseprisoten in da se pomagati.

 

Optika Zajec zbira rabljena sončna očala

Optika Zajec se je odločila pomagati tem ljudem. Zbiramo stara sončna očala, ki jih ne nosite več. Očala bodo pri nas pregledana in posredovana v zbirni center v Nemčiji.

Da jih ne bi zavrgli, vas naprošamo, da jih prinesite v našo poslovalnico. Pogoj za sprejem vaših sončnih očal je, da so v »enem kosu«, se pravi niso poškodovana in imajo primerno UV zasčito.

Za dodatno motivacijo vam v zahvalo podarjamo darilni bon z 15 % popustom, ki ga lahko vnovčite vi, družinski član ali vaš prijatelj, za katerikoli izdelek v naših poslovalčnicah v roku 6 mesecev od prejetja.

Zelo vam bomo hvaležni za vsak podarjen kos.

Z več informacij o projektih si oglejte njihovo spletno stran na: https://www.shadesoflove.org