Zapri

Iskanje

AKCIJA: Sončna očala kar do 50% ceneje.

O NAS

Skoraj ni Ljubljančana, ki ne bi slišal za znamenito Optiko Zajec, če je že ne obiskal. Z več kot 121-letno tradicijo in štirimi generacijami veljamo za prvo ljubljansko optiko in najstarejšo optiko v Sloveniji.

Skozi desetletja delovanja smo menjali svojo podobo, ponudbo in lokacijo ter pridobivali zlata vredne izkušnje na področju okulistike in optometrije.

NAŠI ZAČETKI

segajo daleč v leto 1902.

1902

Leta 1902 je v Ljubljani Franc P. Zajec odprl prvo optično trgovino. Na Starem trgu 9 je trgoval tudi z urami, zlatnino, srebrnino in popravili ter prodajo raznovrstnih barometrov in termometrov.

Pri njem je bilo mogoče dobiti tudi daljnoglede, in kar je bilo pravo pionirsko delo, gramofone. Toda njegova osrednja dejavnost so bila očala. Imeli pa so tudi izredno zanimiv izdelek – prodajali so steklene očesne proteze.

1935

Leta 1908 se mu je rodil sin Milovan. Milovan je 18. februarja 1935 odprl podružnico očetove trgovine z delavnico v tedaj povsem novi pasaži Nebotičnika ob Aleksandrovi, današnji Cankarjevi cesti. Tako sta oče in sin nekaj let delovala sočasno.

Dokumentacije za vojni in povojni čas ni veliko, a je v spominu ohranjeno, da je Zajčeva optika delovala tudi v tistih časih hudih preizkušenj.

1959

Družinska dokumentacija se nadaljuje z letom 1959, ko je Milovan lokal preselil v bližino gostilne Figovec.

1972

Po njegovi smrti je vodenje prevzela Milovanova hči Marjeta, ki si je na visoki strokovni šoli v Kölnu pridobila naziv mojstrice očesne optike. V Kölnu je ostala še nekaj časa po študiju in se poročila z Dietrom Lengersdorfom, trgovcem s fotografsko opremo. Čeprav so tiste čase naši ljudje množično odhajali za delom v Nemčijo, je bila Marjetina družinska zaveza očitno dovolj močna, da se je z možem vrnila v Ljubljano.

2002 - danes

Obrt je leta 2002 prevzela ustanoviteljeva pravnukinja Maja. Čeprav se po očetu piše Lengersdorf, so v imenu podjetja ohranili priimek Zajec: »Predvsem zaradi tradicije, saj nas stranke poznajo pod tem imenom.«

Zajčeva optika se še danes nahaja v ljubljanski Ajdovščini pri gostilni Figovec. S ponudbo dioptrijskih oz. korekcijskih očal, sončnih očal, kontaktnih leč, predvsem pa s sodobno opremljeno okulistično ambulanto še vedno ostaja med vodilnimi ponudniki v prestolnici.

ZANIMIVO DEJSTVO

Med strankami tudi arhitekt Jože Plečnik.

V 120 letih se je v Optiki Zajec zvrstilo veliko znanih Slovencev, med njimi je bil celo legendarni slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Raziskave so pokazale, da je bil Plečnik kratkoviden. Dioptrija mu je nihala od −1,75 do −9,75 na obe očesi. Plečnik je slabo videl na daleč, za risanje in delo na blizu pa je dobro videl tudi brez očal. V času bivanja na Dunaju si je tam kupoval očala, pozneje pa v naši optiki v Ljubljani.

DANES OPTIKO VODI ŽE ČETRTA GENERACIJA "ZAJČEVIH"

Maja Lengersdorf Sotlar

Mag. optometrije in so-lastnica optike Zajec

Maja je ena izmed 37 optometristov v Sloveniji in ena izmed 7-ih v Sloveniji s končanim magisterijem iz optometrije. Poleg zelo natančne določitve dioptrije za očala in kontaktne leče se posveti tudi vašemu očesnemu ozadju.

Matjaž Zagorc

Finomehanik in vrhunski optik ter so-lastnik optike Zajec

Matjaž vam bo strokovno svetoval pri izboru okvirjev in očalnih stekel, razložil, kaj je za vas primerno in kaj ne, ter odgovoril na vaša vprašanja. Po izbiri okvirja in dioptrijskih stekel bo tudi izdelal vaša očala, saj je eden redkih optikov pri nas, ki še izdelujejo očala.

ZAKAJ OPTIKA ZAJEC ?

121 LET
TRADICIJE

Smo najstarejša optika v Sloveniji z več kot 121 letno tradicijo in izkušnjami.

ROČNO IZDELANI OKVIRJI

Vse okvirje korekcijskih očal, ki jih naročite pri nas, izdela vrhunski optik Matjaž Zagorc.

LASTNA
LINIJA OČAL

Pestra ponudba kvalitetnih, udobnih in modnih očal po dostopnih cenah.

BREZPLAČEN
SERVIS

Poleg vseh očal, ki jih kupite pri nas, vam pripada brezplačen servis do konca njihove življenjske dobe.

BREZPLAČEN TAXI “ZAJČEK”

Pokličite nas in uredili vam bomo brezplačen TAXI prevoz do naše poslovalnice in nazaj domov.

STROKOVNO SVETOVANJE

Pri nas boste prejeli strokovno svetovanje najboljših specialistov na področju okulistike in optometrije.

BREZPLAČNA KONTROLA VIDA*

Prijavite se na brezplačno kontrolo vida, kjer bo naša optometristka Maja preverila, kako dobro delujejo vaše oči in ugotovila, ali imate kakršnekoli zgodnje znake očesnih bolezni.

*Kontrolo vida priporočamo na vsaki 2 leti, saj je pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja.

Back to Top
Izdelek je dodan v košarico