Zapri

Iskanje

AKCIJA: Sončna očala kar do 50% ceneje.

Kaj je terapija vida?

Terapija vida ali optometrija je stokovno nadzorovan program vizualnih aktivnosti, prilagojen posamezniku in namenjen korigiranju določenih vidnih problemov in/ali izboljšanju vidnih veščin.

Za razliko od očal in kontaktnih leč, ki nadomestijo težave z vidom, si s terapijo vida prizadevammo “naučiti” naš vidni sistem, pravilnega delovanja.

Terapija vida je kot fizična terapija – telovadba za vidni sistem, pri kateri sodelujejo oči in možganski center, ki je odgovoren za nastanek slike.

S treniranjem celotnega vidnega sistema si terapija vida prizadeva spremeniti refleksno (samodejno) vedenje gledanja in vidnega zaznavanja v trajne rezultate.

Terapija vida lahko vključuje uporabo različnih pripomočkov, kot so: leče, prizme, filtri, vectogrami, tranaglifi, druge naprave, kot so ravnotežne table, metronome. Različni nekomercialni instrumenti lahko prav tako igrajo pomembno vlogo pri prilagojenem programu terapije vida.

Pomembno je omeniti, da terapija vida ni opredeljena s preprostim seznamom orodij in tehnik, temveč je posebno prilagojen program za vsakega posameznika.

Cilji terapije vida?

Na splošno je cilj terapije vida obravnavati probleme z vidom, ki jih ni mogoče uspešno zdraviti ali popraviti z očali, kontaktnimi lečami in/ali operacijo, ampak pomagati ljudem pri doseganju jasnega in udobnega binokularnega vida.

Številne študije so tudi pokazale, da lahko terapija vida odpravi težave, ki ovirajo učinkovito branje pri šolskih otrocih. Prav tako lahko pomaga zmanjšati obremenjenost oči in druge simptome sindroma računalniškega vida, ki jih doživljajo številni otroci in odrasli.

Kaj je ortoptika?

Drugo ime, ki je pogosto povezano s terapijo vida, je “ortoptika”. Ta izraz, ki dobesedno pomeni “ravnanje oči”, sega v leto 1850 in se nanaša na tehnike za treniranje očesnih mišic z namenom kozmetičnega ravnanja oči zaradi strabizma oz. škiljenja.

Ortoptika je lahko uspešna in je ena vrsta terapije vida, vendar izraz “ortoptika” ne zajema celotnega spectra terapije vida.

Pri ortoptiki je poudarek na korekciji očesnih mišic in poravnavi oči (vsaj kozmetično), pri terapiji vida pa optimizirati celoten vidni sistem, vključno z očmi in področjem možganskega dela, ki nadzorujejo vid, vidno percepcijo in druge funkcije, povezane z vidom.

Optometrija - izvaja jo lahko kvalificiran in primerno izobražen optometrist ali oftalmolog.

Optometrija je del zdravstvene oskrbe vida. Optometrist je zdravstveni delavec, ki je specializiran za celovito korekcijo vida.

Po definiciji World Council of Optometry (WCO) je optometrija neodvisna, regulirana in licencirana zdravstvena dejavnost. Optometristi se ukvarjajo s primarno oskrbo oči in vidnega sistema, meritvami vida in predpisom pripomočkov za vid. Poleg tega se ukvarjajo z detekcijo očesnih bolezni in rehabilitacijo anomalnih stanj vidnega sistema.

Optometrist je usposobljen za:

– korekcijo očesnih napak (kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem…),
– predpisovanje kontaktnih leč,
– korekcijo binokularnega vida,
– prepoznavanje očesnih bolezni (katarakta, glavkom, konjuktivitis…)
– prepoznavanje najnovejših trendov izdelave in pripasovanja očal, korekcijskih stekel in kontaktnih leč,
– svetovanje glede uporabe optičnih pripomočkov
– izvajanje očesnih vaj (Vision Therapy).

Ne opravlja pa kirurških posegov in ne zdravi očesnih bolezni.

Back to Top
Izdelek je dodan v košarico