Kapljice za oči

Vismed light kapljice za oči, optika Zajec

Kapljice za oči Vismed

Kapljice za oči Vismed hitro in učinkovito lajšajo simptome pri suhem očesu ter izravnavajo hiper-osmolarno stanje. Ne vsebujejo dodanih konzervansov in dolgotrajno lajšajo občutek suhih, pekočih oči. Primerne so tudi za uporabnike kontaknih leč.

Kaj je osmolarnost?

Osmolarnost je mera za osmotski tlak, ki pomaga pronicati skozi polprepustno membrano, npr. celično steno roženega epitela / povrhnjice roženice. Izražamo jo s količino raztopljenih snovi (topljencev) v solznem filmu (Osm/l). Osmolarnost normalnega solznega filma je približno 300 mOsm/l (izo-osmolarno stanje), pri suhem očesu pa se lahko zveča tudi na 340 mOsm/l (hiper-osmolarno stanje).

Kako postane solzni film hiperosmolaren?

Poglavitni vzrok je neravnovesje, ki nastane zaradi manjšega nastajanja in/ali večjega izhlapevanja solz. Posledično se v solznem filmu zveča koncentracija topljencev in ta postane hiperosmolaren.

Kakšne so posledice hiperosmolarnosti solznega filma pri suhem očesu?

Hiperosmolaronst so nedavno označili za osrednji mehanizem, ki povzroči vnetje očesne površine, poškodbo in simptome suhega očesa, hkrati pa je tudi sprožilni dejavnik za izravnavo tega stanja.

Kakšne so prednosti uporabe hipotoničnih kapljic/gelov za vlaženje pri suhem očesu?

Stanje solznega filma s preveliko koncentracijo topljencev in premalo tekočine lahko hitro in učinkovito izravnavamo z uporabo hipotoničnih vlažilnih kapljic/gelov, ki ponovno vzpostavljajo naravno, izoosmolarno stanje solznega filma.

Je vaše oko suho ali razdraženo?

Suho oko spremljajo naslednji znaki:

 • pekoč občutek,
 • občutek tujca v očeh,
 • rdečina in utrujenost oči,
 • močno solzenje in zatekle veke,
 • neugodje pri branju, gledanju televizije, delu z računalnikom in nošenju kontaktnih leč.

Najpogostejši vzroki za suho oko:

 • suho, vroče ali vetrovno ozračje
 • onesnažen zrak, prah, dim, klimatizirani prostori
 • dolgotrajno gledanje v ekran računalnika
 • močna umetna ali sončna svetloba
 • nošenje kontaknih leč
 • neustrezna kozmetika
 • zdravljenje z nekaterimi zdravili
 • hormonske spremembe v telesu

Vloga solz:

Solze imajo pomembno zaščitno vlogo, saj spirajo in vlažijo očesno površino. Neravnovesje v sestavi in količini solz, bodisi zaradi manjšega nastajanja in/ali večjega izhlapevanja, povzroči suho oko.

Za izredno suho oko priporočamo uporabo Visimed Gel ali Visimed Gel Multi. Za suho oko priporočamo Visimed ali Visimed Multi, za blago suho oko pa Visimed Light. Preverite ponudbo Vismed izdelkov, njihove lastnosti in naročite najprimernejšega za vlaženje vaših oči.

Zakaj izbrati kapljice za oči ali gel Visimed?

 • Olajšajo občutek suhega očesa in druge težave, povezane s pomanjkanjem solz.
 • Nudijo dolgotrajno ugodje v očesu in ne zameglijo vida.
 • Pospešijo celjenje očesne površine pri keratitisu, Sjögrenovem sindromu in suhem očesu.

VISOKOELASTIČNOST

Izdelki za vlaženje oči, ki vsebujejo hialuronsko kislino, se obnašajo kot nenewtonske tekočine. To pomeni, da se pri mežikanju njihova viskoznost zmanjša, prožnost pa zveča. Prav ta lastnost omogoča hialuronski kislini, da ostane dlje časa na očesu in ga vlaži. Kapljice ali gel Vismed vsebujejo prav velike molekule natrijevega hialuronata, ki se lahko prilagajajo mežiku in ostanejo dlje časa na površini očesa ter ga vlažijo.

ODSOTNOST KONZERVANSOV

Dolgotrajna izpostavljenost konzervansom vpliva negativno na celice povrhnjice roženice, zato je pomembno, da izberemo nekonzervirane vlažilne kapljice ali gel. Novost je vlažilni gel Vismed Gel Multi, ki se je pridružil kapljicam Vismed Multi. Oba izdelka sta pakirana v 10 ml vsebnik in ne vsebujeta nobenih konzervansov. Ob iztisu kapljice se zrak, ki pride v vsebnik, filtrira. Raztopina v vsebniku je tako popolnoma varna pred onesnaženjem, njena sestava pa pri vsakodnevnem iztisu kapljic enaka. To ne velja za vsebnike, ki namesto zraka filtrirajo raztopino.

HIPOOSMOLARNOST

Za suho oko je značilen nestabilen solzni film z zvečano osmolarnostjo. Zvečana osmolarnost vpliva negativno na celice povrhnjice roženice, saj se le-te izsušijo in odmrejo. Hipotonične (hipo-osmolarne) kapljice ali gel Vismed zmanjšajo osmolarnost solznega filma na normalno vrednost in s tem varujejo celice povrhnjice roženice.

VSEBNOST ESENCIALNIH IONOV

Kombinacija vseh esencialnih ionov je pomembna za povezovanje celic povrhnjice roženice in vpliva na velikost medceličnih stikov in medcelični transport. Vlažilne kapljice in gel Vismed so edinstvene, saj je proizvajalec raztopini naravnega polimera natrijevega hialuronata dodal tudi vse esencialne ione: Ca, Mg, Na, K.

NATRIJEV HIALURONAT – ČLOVEKU LASTNA SNOV:

Hialuronat je človeku lastna snov in jo v telesu najdemo v steklovini in medsklepni tekočini. Zaradi svojih odličnih bio-kemijskih lastnosti se pogosto uporablja v vlažilnih kapljicah. Hialuronat se dolgotrajno zadrži na roženici, zelo dobro zadržuje vodo, ima viskoelastične lastnosti ter tako odlično posnema delovanje naravnega solznega filma.

V kolikor se soočate z razdraženo kožo vek, vnetji ali drugimi obolenji vek in/ali oči, vam priporočamo, da si ogledate še našo linijo izdelkov Ilast, ki zdravijo sindrom suhega očesa. Preberite več o negi za suhe oči.